Crossfit – mot dig själv eller mot andra

crossfitEn amerikansk man vid namn Gleg Grassman startade år 2000 något som framöver skulle kallas Crossfit. Han är gymnast och drömde om en träningstyp där allsidig träning förespråkades. Crossfit är just detta, och det är någonting som alla kan syssla med.

Vad du kommer träna inom Crossfit

Vanligtvis så handlar olika träningstyper av en specifik sak. Antingen så lyfter du tunga vikter på olika sätt, springer långt och långsamt men så fort du orkar, springer kort och verkligen så snabbt du bara kan eller försöker få in någon boll i något mål beroende på vad sporten heter. Men i Crossfit så utövas en mångsidig träning. I Crossfit kommer du att trän tyngdlyftning för att musklerna ska bli starkare och klara av högre press. Du kommer också att träna vanliga styrkelyft som är man kan jämföra med klassisk gym-träning. Gymnastik är vanligt förekommande inom Crossfit, så det kommer du med all säkerhet att träna. Du kommer också att behöva löpa en del, både kort och explosivt samt längre distanser där fokus ligger på kondition. Det vackra med Crossfit är att fokus inte ligger på utseende eller på att forma kroppen, som inom exempelvis Body Building. Fokus ligger istället på att du ska bli så stark på ett så brett spann som möjligt. Du ska helt enkelt bli en så allmän atlet du kan bli. Det finns en anledning till att Crossfit är så populärt bland yrkesmän där man behöver vara vältränad, så som polis, brandmän och andra yrken inom räddningstjänsten.

Tävla inom Crossfit

Det är inte på något sätt ett krav att ställa upp i tävlingar. De allra flesta som utövar Crossfit gör det helt för sin egen skull och vill inte alls tävla mot andra. Det är en bra detalj med Crossfit, just att du tränar och tävla mot dig själv och ingen annan. Om du lyckas springa snabbare, lyfta starkare och göra någon övning du inte lyckats med tidigare så vinner du! Men vill du tävla mot andra så finns det mängder med tävlingar att delta i numera. Är kanske målet SM om några år?

Denna videon visar hur man tränar och vad egentligen är Crossfit.

 

Leave a Reply