Glöm aldrig stighudar

En av de absolut viktigaste redskapen du har med dig när du är på tur är stighudar. Utan ordentliga stighudar med hög kvalitet så kan stora delar av upplevelsen under dagen grusas. Det är ett klassiskt misstag att tro att alla stighudar fungerar, att stighudar är alla desamma trots pris, material och funktioner.stighudar för dig Detta är inte sant. Här kommer en kort guide till de bästa stighudar för dig.

Det finns i princip två stycken material som används för att göra de bästa typerna av stighudar. De är mohair och nylon. Mohair har oftast mycket högre glidkapacitet än nylon, detta gör den till bättre om du går på snö. Nylon har dock mycket bättre hållbarhet och klarar av annat material än snö. Vet du därför med dig att det på vissa ställen kommer vara barr, sten eller något annat än snö så är det bäst att du väjer stighudar gjorda av nylon. Är det fullständigt snötäckt och du ska använda dina stighudar på ställen där risken att du trampar på annat än snö är minimal är det bästa valet absolut stighudar gjorda av mohair.

Enklast är dock att välja de stighudar som är gjorda av både mohair och nylon. På detta sätt får du både hållbarhet och glidkapacitet och har möjlighet att använda stighudarna på flera olika ställen vid flera olika tillfällen.

Gör inte misstaget att som nybörjare köpa stighudar du själv ska skära till och fixa med. Detta är ett mycket svårt och krävande jobb som du riskerar att misslyckas med. Är det första gången du köper stighudar gör du bäst i att köpa färdigskurna sådana. Vill du gärna testa att skära ut dem själv så ta hjälp av någon som skurit stighudar tidigare. Chansa inte i onödan med att testa dig fram.

 

Stighudar kan hålla mycket länge om du sköter dem väl. Faktum är att de faktiskt kan öka i kvalitet, speciellt glidet blir ofta bättre med tiden.

Leave a Reply