Träna som en professionell atlet

Kvinna som löper i motljus

Att träna som en professionell atlet är något som många troligtvis har lagt några tankar på, eller kanske mer på hur man kan uppnå en sådan kropp. Men vad är det egentligen som krävs för se ut som en, speciellt när det kommer till träningen? Självklart är kost en väldigt stor del av det hela, men i detta inlägg tänkte vi fokusera på vad det är som skiljer vanliga motionärer från att ta nästa kliv.

Atleter är väldigt aktiva – vuxnaär väldigt stillasittande

Den träning som vanliga motionärer gör för att hålla sig i form, t.ex. på gym, är vanligtvis den enda formen av förlängd krävande fysisk aktivitet de gör under en dag. Detta kan även vara enda aktivitetsperioderna under en hel vecka. Atleter eller yngre som sportar mycket tränar flera pass i veckan samt har en eller två matcher. Detta gör en stor skillnad, vilket kan vara uppenbart då de har mer tid över eller lägger mer tid på sin träning.

Atleter tränar för specifika moment i sporter

Något som skiljer väldigt mycket mellan motionärer och atleter är att deras träning är mer inriktad på specifika moment i deras sporter. En vanlig motionär har inte sådan väldig nytta av att vara snabb på 100 meter eller bra på att ta sig ifrån en försvarare. En motionär har större nytta av att träna upp en bra grundstyrka så att de klarar av vardagen på ett smidigare sätt.

Person som gör en chin-upKonditionen är sportanpassad

Atleter har kondition som är anpassad till den sporten eller idrotten de utövar. Tänk på skillnaden mellan fotboll och hockey, där i den ena föredras det en lång och uthållig kondition medan den andra har mer fokus på kortare intervaller. För en motionär kan det vara bra att tänka över vilken sorts kondition som egentligen föredras, för annars kan energi och kraft läggas ner på att träna för någonting som inte används fullt ut.

Vikten av att ha en mental coach eller tränare

Att ha en person som finns där och ger dig konstant stöd och påminner om vad du är kapabel till att göra kan ha en stor effekt på ditt träningsresultat. I sport så är tränare någonting som ibland kanske tas för givet och deras påverkan, medan det börjar bli allt vanligare i det privata livet. För motionärer kan det vara en träningskamrat eller partner som kan vara det där lilla extra stödet som hjälper en att både fortsätta med träningen och nå nya höjder.

Leave a Reply